Milloin putkiremontti tulee tehdä?

Viemäriputkien ikä on helpoin tapa määrittää putkiremontin tarve. Vanha valurautaputki kestää noin 40-50 vuotta, eli tänä päivänä saneerataan 60- ja 70-lukujen taloja. Samoihin aikoihin käytettiin myös muoviputkea ja sen osalta saneeraus on myös ajankohtaista. Muoviputki ei luonnollisesti ruostu mutta, osa silloin käytetyistä putkista ns. lasittuu, eli muovista haihtuvat liuottimet pois. Jäljelle jää kova muovi, joka murtuu pienestäkin kosketuksesta, kuten lasi.

Putkien sukitus kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen kuin putket alkavat vuotamaan. Yksikin viemärivuoto saattaa aiheuttaa mittavan vesivahingon rakennuksessa.

Vesiputkien kestoikä on suullilleen sama kuin viemäreilläkin, eli saneeraus kannattaa tehdä samoihin aikoihin.

 

Putkiremontin hinta – mistä se koostuu?

Putkiremontissa reilusti yli puolet kokonaishinnasta on työn osuutta, kyseessä on käsityönä tehtävä saneeraus jossa on paljon rakenteiden purkutöitä. Noin kolmasosa kustannuksista on materiaalikuluja ja loput kalustokustannusta jne.

Perinteinen putkiremontti edellyttää huomattavan määrän suunnittelutyötä: putkien reititykset, kannakointi, kylpyhuone kokonaisuudessaan, vanhan ja uuden rakenteen liittäminen toisiinsa jne.

Mikäli perinteiseen putkiremonttiin yhdistetään myös sähköjen uusiminen, saattaa koko urakka maksaa pääkaupunkiseudulla helposti 1200 e/m2.

 

Voiko putkiremontin tehdä itse?

Perinteisen putkiremontin voi periaatteessa tehdä itsekin mutta työ edellyttää huomattavia taitoja rakentamisesta sekä putkitöistä. On suositeltavaa jättää työ ammattilaisen tehtäväksi, jo pelkästään vakuutusturvan takia.

 

Putkiremontin vaiheet

  1. Työalueet suojataan, WC-istuimet ja hajulukot irrotetaan
  2. Talon pystykuilut piikataan auki, samoin kaikki kylpyhuoneiden seinä- ja lattiarakenteet puretaan raakabetonille saakka.
  3. Vanhat vesi- ja viemäriputket puretaan pois talon rakenteista
  4. Uudet vesi- ja viemäriputket rakennetaan vanhoille paikoilleen
  5. Rakennetaan uusi kylpyhuone vesieristeineen
  6. Työaikaiset suojat poistetaan ja suoritetaan  loppusiivous
  7. Tilaajalle luovutetaan loppudokumentaatio

 

Milloin perinteistä putkiremonttia toteutetaan?

Perinteisen putkiremontin suosio laskee vuosi vuodelta, koska sisäpuolisesti tehdyn remontin edut ovat kiistattomat perinteiseen remonttiin verrattuna. Perinteinen remontti puoltaa paikkaansa, jos asunnossa halutaan esim. yhdistäää vierekkäin oleva WC ja kylpyhuone yhdeksi isommaksi kylpyhuoneeksi. Tällöinhän kylpyhuoneremontti olisi joka tapauksessa tehtävä.